Is het in jouw magazijn slalommen tussen de voorraad en zoek je vaak lang naar producten? Dan gaat er iets niet goed. Een magazijn is zo’n plek waar overzicht belangrijk is, maar waar dit juist ook snel verloren kan gaan. Bijvoorbeeld door ruimtegebrek, een teveel aan voorraad of omdat je geen duidelijk stellingplan hebt. Hieronder een aantal magazijn missers en tips om deze aan te pakken.
Te grote voorraad
Het hebben van een ruime voorraad is prettig. Hierdoor kun je snel leveren aan jouw klanten. Daarnaast kun je voor hoge aantallen scherpere inkoopprijzen verwachten. Wel is het belangrijk bij de inkoop niet jouw beschikbare magazijnruimte uit het oog te verliezen. Ook moet voor nieuw ingekochte zaken nog blijken of deze gaan lopen. Zo niet, dan blijf je met overschotten zitten. Met een te grote voorraad wordt er logischerwijs steeds meer ruimte ingenomen: looproutes slibben dicht, er wordt gestapeld en geschoven. Voor je het weet moet je iedere keer vijf dozen verplaatsen om bij dat ene product te komen, als je al weet waar het gebleven is. Om dat scenario te voorkomen is het belangrijk de balans te vinden tussen voldoende voorraad en een werkbaar magazijn.
Verkeerde stellingen
Stellingen zijn handig voor het stallen van je producten maar dragen ook bij aan ergonomisch werken. Ten minste, als je de juiste stellingen in je magazijn hebt staan. Stellingen zijn er in tal van varianten, van doorrolstellingen tot draagarmstellingen. Bekijk welke het beste passen bij jouw producten en de beschikbare ruimte in het magazijn. Kom je tot de conclusie dat je beter andere stellingen zou kunnen gebruiken maar is je budget niet heel groot? Er zijn veel kwalitatieve gebruikte magazijnstellingen verkrijgbaar tegen scherpe prijzen.
Onlogische indeling
Stap drie naar een efficiënt en prettig werkbaar magazijn hangt samen met een logische indeling. Denk goed na waar je welke producten stalt. En als het even kan: zorg voor vaste plekken. Hierdoor win je tijd doordat je niet steeds hoeft te zoeken naar waar iets gebleven is. Stal producten die snel lopen vooraan in je magazijn, op een goed bereikbare plek. Producten die je minder vaak verkoopt kunnen meer naar achteren of bijvoorbeeld op de hogere planken.
Onduidelijke looproutes
Hoe beter jouw onderneming loopt, hoe meer voorraad je zult hebben. Dan worden slimme looproutes steeds belangrijker. Hoe meer een product verkocht wordt, hoe vaker orderpickers de route hiernaartoe afleggen. Het is al even genoemd: deze producten liggen daarom vooraan, zo voorkom je onnodige kilometers. Maar hoe zit het met de producten die minder snel gaan? Zijn die goed vindbaar? Hoe groter jouw magazijn, hoe efficiënter het is om te werken met logistieke software. Hiermee kun je bijvoorbeeld artikelnummers koppelen aan locaties in je magazijn. De software helpt vervolgens op basis van de binnengekomen orders de meest efficiënte looproutes te berekenen.